Makrobesin Mükemmelliğinin ABC’leri Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratları, proteinleri ve yağları ihtiva eder. Karbonhidratlar Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar Yağlar enerji depolamak, vücudunuzu izole etmek ve organlarınızı korumak için gereklidir. Yağlar, tereyağı ve et benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler Vitaminler sıhhatli bir vücut için eğer olmazsa olmazdır. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar. Mineraller Mineraller sıhhatli bir vücut için eğer olmazsa olmazdır. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar. su Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığınızın ortalama %60’ını oluşturur. Vücut sıcaklığını tanzim etmek, gıdaları taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok vücut fonksiyonunda rol oynar. Günlük Alım Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, […]

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC’leri Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC'leri: Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Makro besinler, vücudunuzun muntazam emek vermesi için büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratları, proteinleri ve yağları ihtiva eder.

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC'leri: Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Proteinler

Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Yağlar

Yağlar enerji depolamak, vücudunuzu izole etmek ve organlarınızı korumak için gereklidir. Yağlar, tereyağı ve et benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Vitaminler

Vitaminler sıhhatli bir vücut için eğer olmazsa olmazdır. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.

Mineraller

Mineraller sıhhatli bir vücut için eğer olmazsa olmazdır. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.

su

Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığınızın ortalama %60’ını oluşturur. Vücut sıcaklığını tanzim etmek, gıdaları taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok vücut fonksiyonunda rol oynar.

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC'leri: Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Günlük Alım

Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Aşağıdaki tablo günlük alım için genel bir klavuz sağlar:

Makro gıda Tavsiye edilen Günlük Alım Miktarı
Karbonhidratlar Toplam kalorinin %45-65’i
Proteinler Toplam kalorinin %10-35’i
Yağlar Toplam kalorinin %20-35’i

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC'leri: Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Makrobesinlerin Kaynakları

Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar muhtelif yiyeceklerde bulunur. Aşağıdaki tablo her bir makro gıda öğesinin birtakım yaygın kaynaklarının bir listesini sunar:

Makro gıda Kaynaklar
Karbonhidratlar Ekmek, makarna, pirinç, meyve, sebze
Proteinler Et, balık, kümes hayvanları, fasulye, fındık
Yağlar Yağlar, tereyağı, et

Makrobesin Mükemmelliğinin ABC'leri: Daha İyi Yaşama Yolculuğu

Sual ve Yanıt

S: Karbonhidratların değişik türleri nedir?

A: Üç ana karbonhidrat türü vardır: sıradan karbonhidratlar, karmaşa karbonhidratlar ve lif. Bayağı karbonhidratlar vücut tarafınca hızla parçalanır ve süratli bir enerji deposu sağlar. Karmaşık karbonhidratlar vücut tarafınca daha yavaş parçalanır ve daha uzun soluklu bir enerji deposu sağlar. Lif vücut tarafınca parçalanmaz ve tok hissetmenize destek sunar.

S: Proteinlerin değişik türleri nedir?

A: İki ana protein türü vardır: hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler. Hayvansal proteinler et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur. Bitkisel proteinler fasulye, kuruyemiş ve tohumlarda bulunur.

S: Yağların değişik türleri nedir?

A: İki ana yağ türü vardır: doymuş yağlar ve doymamış yağlar. Doymuş yağlar hayvansal ürünlerde ve birtakım bitkisel yağlarda bulunur. Doymamış yağlar bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunur.

S: Sıhhatli beslenmenin yararları nedir?

A: Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri benzer biçimde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Beslenme Avantajı Rekabetçi ve Başarılı Bir Hayat İçin Nasıl Yemelisiniz
Hususiyet Makrobesinler
Enerji sağlamak Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar
Dokuları oluşturur ve onarır Proteinler
Enerji depolamak Yağlar
Vücut süreçlerini düzenler Vitaminler, mineraller ve su

II. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Hücreler tarafınca yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar. Karbonhidratlar ekmek, makarna, pirinç, meyve ve sebze benzer biçimde yiyeceklerde bulunur.

İki tür karbonhidrat vardır: sıradan ve karmaşa. Bayağı karbonhidratlar hızla parçalanır ve süratli bir enerji patlaması sağlar. Karmaşa karbonhidratlar daha yavaş parçalanır ve daha uzun soluklu bir enerji deposu sağlar.

Önerilen günlük karbonhidrat alımı toplam kalorinin %45-65’idir.

III. Proteinler

Proteinler dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir ve ek olarak enzim üretimi, hormon üretimi ve bağışıklık fonksiyonu benzer biçimde birçok başka vücut fonksiyonunda da rol oynarlar. Proteinler, azot içeren naturel bileşikler olan amino asitlerden kaynaklanır. 20 değişik amino asit vardır ve tüm bunlar insan sağlığı için gereklidir.

Proteinler et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Her gün gerekseme duyduğunuz protein miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlıdır. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük alım, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gram proteindir.

Protein yediğinizde, vücudunuz onu amino asitlere ayırır. Bu amino asitler sonrasında yeni proteinler kurmak yahut hasarlı proteinleri onarmak için kullanılır. Fazla amino asitler enerjiye dönüştürülebilir yahut yağ olarak depolanabilir.

Proteinler sıhhatli bir beslenmenin mühim bir parçasıdır. Temel gıdaları sağlarlar ve vücudunuzun sıhhatli kalmasına ve muntazam çalışmasına destek olurlar.

IV. Yağlar

Yağlar enerji elde eden, vücudu izole eden ve vitaminlerin emilimine destek olan bir makro besindir. İki tür yağ vardır: doymuş ve doymamış yağlar. Doymuş yağlar et, süt ürünleri ve yumurta benzer biçimde hayvansal ürünlerde bulunur. Doymamış yağlar bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde ve tohumlarda bulunur.

Yağlar iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır, sadece doymuş yağ alımını sınırlamak önemlidir. Oldukça fazla doymuş yağ kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Doymamış yağlar sizin için daha sağlıklıdır ve yağ alımınızın çoğunluğunu oluşturmalıdır.

Tavsiye edilen günlük yağ alımı toplam kalorilerinizin %20-35’idir. Bu, 2.000 kalorilik bir rejim yapıyorsanız, her gün yağdan 400 ila 700 kalori tüketmeniz gerektiği anlama gelir.

Sıhhatli yağların birtakım iyi kaynakları içinde zeytinyağı, kanola hasım, avokado, kuruyemişler ve tohumlar bulunur.

V. Vitaminler

Vitaminler, vücudun kendi haline üretemediği temel besinlerdir. İki gruba ayrılırlar: suda çözünen vitaminler ve yağda çözünen vitaminler. Suda çözünen vitaminler içinde C vitamini ve B vitaminleri bulunurken, yağda çözünen vitaminler içinde A, D, E ve K vitaminleri bulunur.

Vitaminler, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve hücre büyümesi benzer biçimde muhtelif vücut fonksiyonları için önemlidir. Herhangi bir vitaminin eksikliği bir takım sıhhat sorununa yol açabilir.

İlginizi Çekebilir:  Uzun Ömürlü Beslenme Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürmenin Bilimi

Vitaminlerin tavsiye edilen günlük alımı (RDI) yaşa, cinsiyete ve öteki faktörlere bağlı olarak değişmiş olur. Her vitaminin RDI’sı şu adreste bulunabilir: CDC web sitesi.

İhtiyacınız olan vitaminleri almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim uygulamaktır. Süt ve kahvaltılık gevrekler benzer biçimde birtakım yiyecekler vitaminlerle zenginleştirilmiştir. Rejiminizden kafi vitamin almıyorsanız, multivitamin takviyesi de almanız gerekebilir.

Vitaminler iyi sıhhat için eğer olmazsa olmazdır, bundan dolayı kafi oranda aldığınızdan güvenli olmak önemlidir. Vitamin alımınızla alakalı herhangi bir sorunuz var ise doktorunuzla görüşün.

VI. Su

Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın %60’ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.

Yetişkinler için tavsiye edilen günlük su tüketimi miktarı 8 bardaktır sadece bu, aktivite seviyenize, iklime ve öteki faktörlere bağlı olarak değişim izah edebilir.

İyi sağlığı korumak için kafi su içmek önemlidir. Susuzluk bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve bozulmuş bilişsel işlev benzer biçimde bir takım soruna niçin olabilir.

Kafi su içip içmediğinizden güvenli değilseniz, idrar renginizi denetim edebilirsiniz. Koyu sarı idrar, susuz kaldığınızın bir işaretidir, aleni sarı yahut berrak idrar ise susuz kaldığınızın bir işaretidir.

İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:

  • Susamasanız bile gün süresince su için.
  • Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
  • Su içinde ne olduğu yüksek olan meyve ve sebzeleri tüketin.
  • Sıcak bir ortamda egzersiz yapıyorsanız yahut çalışıyorsanız, susuzluğunuzu gidermek için fazladan su için.

VII. Su

Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın %60’ından fazlasını oluşturur ve hücrelere gıda ve oksijen nakliyat, vücut sıcaklığını düzen ve atık ürünleri uzaklaştırma benzer biçimde oldukca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynar.

Tavsiye edilen günlük su alımı, ferdin yaşına, aktivite seviyesine ve iklime bağlı olarak değişmiş olur. Sadece bir çok erişkin günde ortalama 8 bardak su içmeyi hedeflemelidir.

Su, mütevazi su, meyve suyu, çay ve çorba benzer biçimde muhtelif şekillerde tüketilebilir. Susadığınızda, susuz hissetmeseniz bile su içmek önemlidir.

Su, sağlığımızda mühim bir rol oynayan dirimsel bir besindir. Her gün bol bol su içerek genel sağlığımızı ve refahımızı korumaya destek olabiliriz.

Günlük Alım

Makrobesinlerin tavsiye edilen günlük alımı yaşınıza, cinsiyetinize, aktivite seviyenize ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişmiş olur. Sadece genel bir klavuz olarak şunları tüketebilirsiniz:

  • Karbonhidratlar: Toplam kalorilerinizin %45-65’i
  • Proteinler: Toplam kalorilerinizin %10-35’i
  • Yağlar: Toplam kalorilerinizin %20-35’i

Bunların yalnızca kılavuzlar bulunduğunu ve bireysel ihtiyacınız olan şeylerin değişebileceğini unutmamak önemlidir. Ne kadar makro gıda maddesine ihtiyacınız olduğu için güvenli değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.

İlginizi Çekebilir:  Besleyici Sağlık Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenilir

IX. Makrobesin Kaynakları

Makro besinler muhtelif besinlerde bulunabilir. Aşağıdaki tablo her makro besinin birtakım yaygın kaynaklarının bir listesini sunar:

Makro gıda Besin Kaynakları
Karbonhidratlar Tahıllar, meyveler, sebzeler, süt, yoğurt ve peynir
Proteinler Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, kuruyemişler ve tohumlar
Yağlar Yağlar, tereyağı, kuruyemişler, tohumlar ve yağlı balıklar

Makro gıda öğelerinin tavsiye edilen miktarlarını alabilmek için her gıda grubundan muhtelif besinler tüketmek önemlidir.

S: Makrobesinler nedir?
A: Makrobesinler vücudun büyük miktarlarda gerekseme duyduğu besinlerdir. Bunlar karbonhidratları, proteinleri ve yağları ihtiva eder.

S: Karbonhidratların değişik türleri nedir?
A: Üç çeşit karbonhidrat vardır: Bayağı karbonhidratlar, karmaşa karbonhidratlar ve lif.

S: Proteinlerin değişik türleri nedir?
A: İki tür protein vardır: Tam proteinler ve tamamlanmamış proteinler.

S: Yağların değişik türleri nedir?
A: Yağların iki türü vardır: Doymuş yağlar ve doymamış yağlar.

S: Makrobesinlerin günlük tavsiye edilen alım miktarları nedir?
C: Makrobesinlerin günlük tavsiye edilen alım miktarları yaşa, cinsiyete ve aktivite düzeyine nazaran değişmektedir.

S: Makrobesinlerin iyi kaynakları nedir?
A: Karbonhidratlar: ekmek, pirinç, makarna, meyveler, sebzeler
Proteinler: et, balık, kümes hayvanları, fasulye, fındık, tohumlar
Yağlar: yağlar, tereyağı, avokado, kuruyemişler, tohumlar

Barış Erdemir, Fejump.com'un kurucusudur ve spor ile sağlıklı yaşam konusundaki derin ilgisiyle tanınır. Spor bilimleri alanında edindiği bilgi birikimini, blogunda paylaştığı içeriklerle geniş bir kitleyle buluşturur. Barış, sporun her alanında kendini geliştirmeyi ve insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaçlayan tutkulu bir profesyoneldir.

  • Toplam 158 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Akıllı Beslenmenin Bilimi Nutrigenomik Açığa ÇıktıGenleriniz ve yediğiniz yiyeceklerin sağlığınızı ve refahınızı etkileme şekli.

Yiyecek İçecek 3 hafta önce

İçindekilerNutrigenomik’in YararlarıNutrigenomik UygulamalarıNutrigenomiğin GeleceğiSıkça Sorulan SorularNutrigenomik Nelerdir?III. Nutrigenomiğin ÖnemiIV. Nutrigenomik Iyi mi Çalışır?V. Nutrigenomiğin YararlarıVI. Nutrigenomiğin SınırlamalarıVII. Nutrigenomiğin UygulamalarıVIII. Nutrigenomiğin GeleceğiIX. Nutrigenomik, genlerimizin yediğimiz yiyeceklerle iyi mi etkileşime girdiğinin incelenmesidir. Nispeten yeni bir inceleme alanıdır, sadece daha iyi sıhhat için iyi mi besleneceğimize dair anlayışımız üstünde şimdiden büyük bir etkiye haizdir. Nutrigenomik araştırmaları, genlerimizin yemekleri iyi mi sindirdiğimiz, vücudumuzun gıdaları iyi mi kullandığı ve değişik yemeklere iyi mi reaksiyon verdiğimiz hikayesinde bir rol oynadığını göstermiştir. Bu data, rejimlerimizi kişiselleştirmemize ve bireysel gereksinimlerimize en müsait halde beslenmemize destek olabilir. Mesela, birtakım insanoğlu muayyen yemeklere ötekilerden daha hassas olabilir. Nutrigenomik araştırmaları bu yemekleri belirlememize ve bunlardan kaçınmamıza destek olabilir. Öteki insanoğlu, genleri üstünde yararlı tesirleri olduğu malum muayyen yemekleri daha çok yemekten yarar görebilir. Nutrigenomik hala genç bir inceleme alanıdır, sadece bizlere besin ve sıhhat arasındaki ilişkiye dair kıymetli içgörüler sağlamaktadır. Nutrigenomik anlayışımız arttıkça, daha iyi sıhhat için daha etken beslenme yolları […]

Besleyici Sağlık Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenilir

İçindekilerII. Besinler ve ÖnemiKafi gıda iyi mi alınır?IV. Gıda eksiklikleri ve tesirleriV. Rahatsızlıkların önlenmesinde besinlerin göreviVI. Sağlıklı beslenmenin önemiVII. Sağlıklı beslenmeye yönelik ipuçları Sağlıklı bir rejim, vücuda muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve patates şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Tereyağı, yağlar ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar. Sağlıklı bir rejim yürütmek sıhhatli bir kiloyu korumaya, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir. Sağlıklı beslenmek için birtakım ipuçları: Bol bol meyve ve sebze tüketin. […]

Besin Devrimi Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendiriyor – Optimum Sağlık İçin Beslenme Rehberi

İçindekilerII. Besin devrimi nelerdir?IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir?V. Besin devriminin zorluklarıVI. Besin devriminin başarı öyküleriVII. Besin devriminin geleceğiBesin devrimi için kaynaklarIX. II. Besin devrimi nelerdir? III. Besin devriminin yararları IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir? V. Besin devriminin zorlukları VI. Besin devriminin başarı öyküleri VII. Besin devriminin geleceği VIII. Besin devrimi için kaynaklar IX. Sıkça Sorulan Sorular LSI Anahtar Sözcükleri Yanıt esenlik kaderi Besin Devrimi: Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendirmek, nörolog ve yazar David Perlmutter’ın bir kitabıdır. Kitap, beslenmenin sağlığımız için önemi ve rahatsızlıkları önlememize ve tedavi etmemize iyi mi destek olabileceği hakkındadır. gıda devrimi Besin devrimi, işlenmiş besinlerden uzak durup, tüm ve işlenmemiş besinleri tüketmenin önemine odaklanan beslenmeye dair yeni bir fikir biçimidir. beslenme Beslenme, vücudun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. sağlığı tekrar şekillendirmek Sağlığınızı tekrar şekillendirmek, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmek için hayat tarzınızda […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele