Dengeli Hareket Daha Sağlıklı Bir Siz İçin Temel Besinler

Beslenme sıhhatli bir vücut ve zihin için eğer olmazsa olmazdır. Yediğimiz yiyecekler bizlere enerji, gelişme ve büyüme de dahil olmak suretiyle muntazam bir halde işlev görmemiz için gereksinim duyduğumuz gıdaları sağlar. Vücudumuzun kendi haline üretemediği altı temel gıda vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda vücudumuzda değişik bir rol oynar ve sıhhatli kalmak için hepsini doğru miktarlarda tüketmek önemlidir. Karbonhidratlar vücudumuzun ana enerji deposudur. Hücrelerimiz tarafınca yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar. Protein, dokuların inşası ve onarımı için gereklidir ve ek olarak hormon ve enzimlerin üretiminde rol oynar. Yağlar enerji depolamak, vücudumuzu izole etmek ve organlarımızı korumak için önemlidir. Vitaminler ve mineraller metabolizmamızı tanzim etmek, kuvvetli kemikler kurmak ve bağışıklık sistemimizi korumak benzer biçimde muhtelif vücut işlevleri için gereklidir. Sağlıklı bir rejim yapmak, ihtiyacınız olan bütün gıdaları aldığınızdan güvenilir olmanın en iyi yoludur. Sağlıklı bir rejim kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder. Ek olarak yağsız […]

Dengeli Hareket Daha Sağlıklı Bir Siz İçin Temel Besinler

Dengeleme Eylemi: Daha Sağlıklı Bir Siz İçin Besin Temelleri

Beslenme sıhhatli bir vücut ve zihin için eğer olmazsa olmazdır. Yediğimiz yiyecekler bizlere enerji, gelişme ve büyüme de dahil olmak suretiyle muntazam bir halde işlev görmemiz için gereksinim duyduğumuz gıdaları sağlar.

Vücudumuzun kendi haline üretemediği altı temel gıda vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Her gıda vücudumuzda değişik bir rol oynar ve sıhhatli kalmak için hepsini doğru miktarlarda tüketmek önemlidir.

Karbonhidratlar vücudumuzun ana enerji deposudur. Hücrelerimiz tarafınca yakıt olarak kullanılan glikoza parçalanırlar. Protein, dokuların inşası ve onarımı için gereklidir ve ek olarak hormon ve enzimlerin üretiminde rol oynar. Yağlar enerji depolamak, vücudumuzu izole etmek ve organlarımızı korumak için önemlidir. Vitaminler ve mineraller metabolizmamızı tanzim etmek, kuvvetli kemikler kurmak ve bağışıklık sistemimizi korumak benzer biçimde muhtelif vücut işlevleri için gereklidir.

Sağlıklı bir rejim yapmak, ihtiyacınız olan bütün gıdaları aldığınızdan güvenilir olmanın en iyi yoludur. Sağlıklı bir rejim kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder. Ek olarak yağsız protein ve azca yağlı süt ürünleri ihtiva eder.

Kafi gıda alıp almadığınızdan güvenilir değilseniz, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Bireysel ihtiyaçlarınıza gore uyarlanmış sıhhatli bir beslenme planı oluşturmanıza destek olabilirler.

Dengeleme Eylemi: Daha Sağlıklı Bir Siz İçin Besin Temelleri

Ek Kaynaklar

Hususiyet Yanıt
Temel Besinler

Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller.

Sağlıklı Beslenme

Bütün gıda gruplarından muhtelif sıhhatli besinlerin yer almış olduğu bir rejim.

Beslenme

Vücudunuzun yemekleri muntazam bir halde kullanabilme periyodu.

Vitaminler

İyi sıhhat için lüzumlu olan naturel bileşikler.

Mineraller

İyi sıhhat için lüzumlu olan doğal olmayan maddeler.

2. Değişik Gıda Türleri

Vücudunuzun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu altı değişik gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyveler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Yağlar da vücudunuz için gereklidir. Vitaminleri emmeye, vücudunuzu yalıtmaya ve enerji sağlamaya destek olurlar. Yağlar, tereyağı ve kuruyemişler benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Vitaminler, vücudunuzun kendi başına üretemediği temel besinlerdir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunurlar.

Mineraller ek olarak vücudunuzun kendi başına üretemediği temel besinlerdir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar.

Vücudunuzun muntazam emek harcaması için su eğer olmazsa olmazdır. Vücut ısısını düzenlemeye, eklemleri yağlamaya ve vücudunuzun her yerine gıdaları taşımaya destek verir.

Vücudunuzun gereksinim duyduğu bütün gıdaları elde eden dengeli bir rejim yiyecek önemlidir. Sağlıklı bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.

Dengeleme Eylemi: Daha Sağlıklı Bir Siz İçin Besin Temelleri

3. Sağlıklı Bir Rejim Iyi mi Yapılır

Sağlıklı bir rejim, vücudunuza muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder.

Sağlıklı beslenmek için birtakım ipuçları şunlardır:

  • Bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketin.
  • Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
  • Doymuş ve trans yağ alımınızı sınırlayın.
  • Yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
  • Kucak kucak meyve ve sebze tüketin.
  • İlave şeker tüketiminizi sınırlayın.
  • Bolca su için.

Sağlıklı beslenme ile alakalı daha çok data edinmek için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:

4. Muayyen Sıhhat Koşullarına Müsait Beslenme

Beslenme, genel sıhhat ve refahı korumada mühim bir rol oynar. Sadece, muayyen sıhhat sorunlarıyla yaşayan kişilerin semptomlarını tedvir etmek ve iyileşmeyi desteklemek için hususi rejim değişimleri yapmaları gerekebilir.

Hususi rejim önerileri gerektiren en yaygın sıhhat problemlerinden bazıları şunlardır:

  • Kalp hastalığı
  • Kanser
  • Diyabet
  • Gastrointestinal bozukluklar
  • Böbrek hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Aşırı kiloluluk
  • Hamilelik ve emzirme

Kronik bir sıhhat sorunuyla yaşıyorsanız, şahsi ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmek için doktorunuz yahut diyetisyeninizle beraber çalışmanız önemlidir.

İşte her türlü sıhhat sorununa haiz kişilere yarar sağlayabilecek sıhhatli beslenmeye yönelik birtakım genel ipuçları:

  • Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
  • Yağsız protein kaynaklarını tercih edin ve doymuş ve trans yağları sınırlayın.
  • İlave tuz ve şeker tüketiminizi sınırlayın.
  • Bolca su için.
  • Tertipli fizyolojik aktivite yapın.

Bu ipuçlarını takip ederek genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilir, kronik sıhhat durumunuzu daha müessir bir halde yönetebilirsiniz.

5. Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme

Hamilelik ve emzirme, bir kadının hayatında beslenme ihtiyaçlarının arttığı iki mühim zamandır. Bu dönemlerde kafi beslenme, hem annenin aynı zamanda bebeğin sağlığı için önemlidir.

Hamilelik esnasında, bir kadının vücudu fetüsün büyümesini desteklemek için daha çok besine gereksinim duyar. Bu besinler içinde protein, demir, folat, kalsiyum ve D vitamini bulunur. Gebe olan bir karı kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejim yapmalıdır. Ek olarak gereksinim duyduğu bütün gıdaları aldığından güvenilir olmak için doğum öncesi bir vitamin almalıdır.

Emzirme, bir kadının beslenme gereksinimlerinin arttığı bir başka zamandır. Emziren bir kadının bebeği için kafi süt üretebilmek adına günde fazladan 500 kalori alması icap eder. Ek olarak kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl tüketmelidir. Ek olarak gereksinim duyduğu bütün gıdaları aldığından güvenilir olmak için doğum öncesi bir vitamin almalıdır.

Hamileyseniz yahut emziriyorsanız, beslenme ihtiyaçlarınız ile alakalı doktorunuzla konuşun. Hem sizin aynı zamanda bebeğinizin gereksinimlerini karşılayacak bir rejim planı oluşturmanıza destek olabilirler.

Spor Beslenmesi

Spor beslenmesi, beslenmenin atletik performansı iyi mi etkilediğinin incelenmesidir. Egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında makro besinlerin (karbonhidratlar, proteinler ve yağlar), mikro besinlerin (vitaminler ve mineraller) ve sıvıların alımını ihtiva eder.

Müsait spor beslenmesi sporcuların performanslarını birçok biçimde geliştirmelerine destek olabilir. Onlara şu mevzularda destek olabilir:

  • Antrenmandan sonrasında daha süratli toparlanın
  • Yaralanmaları önleyin
  • Dayanıklılıklarını geliştirin
  • Güçlerini çoğaltmak
  • Kg verin yahut sıhhatli bir kiloyu koruyun

Şayet bir sporcuysanız, şahsi ihtiyaçlarınıza gore uyarlanmış bir spor beslenme planı geliştirmek için kayıtlı bir diyetisyenle çalışmanız önemlidir.

7. Vejetaryen ve Vegan Beslenme

Vejetaryen ve vegan rejimler giderek daha popüler hale geliyor, bu sebeple daha çok insan daha sıhhatli beslenmenin ve çevresel etkilerini azaltmanın yollarını arıyor. Sadece, bilhassa sıkı bir vegan rejimi uyguluyorsanız, rejiminizden ihtiyacınız olan bütün gıdaları aldığınızdan güvenilir olmak önemlidir.

İşte vejetaryen ve vegan beslenmeye dair birkaç ipucu:

  • Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
  • Beslenmenize baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar ilave edin.
  • Et yahut süt ürünleri tüketmiyorsanız B12 vitamini takviyesi alın.
  • Beslenmenizle alakalı herhangi bir endişeniz var ise doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşün.

Vejetaryen ve vegan rejimler sıhhatli ve besleyici olabilir, sadece ihtiyacınız olan bütün gıdaları aldığınızdan güvenilir olmak önemlidir. Bu ipuçlarını izleyerek sıhhatli ve sürdürülebilir bir diyetin tadını çıkarabilirsiniz.

Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları, sıhhat problemlerine neden olabilen ciddi psikolojik hastalıklardır. Aşırı rejim yapma, tıkınırcasına yeme ve kusma benzer biçimde gayri muntazam yeme davranışlarıyla karakterize edilirler. Yeme bozuklukları her yaştan, cinsiyetten ve ırktan insanı etkileyebilir.

Yeme bozukluklarının üç ana türü vardır:

  • Anoreksiya nervoza
  • Bulimia nervoza
  • Aksi belirtilmedikçe yeme bozukluğu (EDNOS)

Anoreksiya nervozası olan kişiler, yemek alımlarını düşük şişman olma noktasına kadar kısıtlarlar. Çarpık bir vücut imajına haiz olabilirler ve kg almaktan korkabilirler.

Bulimia nervoza hastalığı olan kişiler kısa bir vakit diliminde aşırı oranda yiyecek bölgeler ve hemen sonra kusarak, müshil kullanarak yahut aşırı egzersiz yaparak yediklerini çıkarırlar.

EDNOS’lu kişilerde anoreksiya nervoza yahut bulimia nervoza semptomları görülür, sadece her iki bozukluğun da bütün kriterlerini karşılamazlar.

Yeme bozuklukları ciddi sıhhat problemlerine yol açabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:

  • Kifayetsiz beslenme
  • Susuz kalma
  • Elektrolit dengesizlikleri
  • Kalp sorunları
  • Böbrek sorunları
  • Gastrointestinal problemler
  • Psikolojik sıhhat sorunları

Yeme bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız, nitelikli bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız önemlidir. Yeme bozukluklarının tedavisi iyileşmenize ve sıhhatli bir hayat sürmenize destek olabilir.

9. Besin Güvenliği

Besin güvenliği, kendinizi besin kaynaklı hastalıklardan korumak için önemlidir. Besin kaynaklı hastalıklar, bakteri, virüs, parazit yahut toksinlerle kirlenmiş yiyeceklerin tüketilmesiyle kaynaklanır.

Besin kaynaklı rahatsızlıkları önlemek için yapabileceğiniz birçok şey vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Yemekleri ellemeden ilkin ellerinizi sudan geçirin
  • Yemekleri müsait sıcaklığa kadar pişirin
  • Yemekleri hemen buzdolabına koyun
  • Çapraz bulaşmayı önleyin

Besin güvenliği ile alakalı daha çok data için lütfen aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:

S: Temel gıda maddeleri nedir?

A: Temel besinler, vücudun kendi haline üretemediği ve besinlerden katılması ihtiyaç duyulan besinlerdir. Bunlara karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dahildir.

S: Her gıda maddesinden ne kadar almam gerekiyor?

A: Her gıda için tavsiye edilen günlük alım miktarı (RDI), yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Her gıda için RDI’yi Americans için Rejim Kılavuzları internet sayfasında bulabilirsiniz.

S: Muayyen bir gıda maddesini kafi oranda almazsam ne olur?

A: Muayyen bir gıda maddesindeki eksiklik muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir. Mesela, C vitamini eksikliği iskorbüt hastalığına, demir eksikliği anemiye ve kalsiyum eksikliği osteoporoza yol açabilir.

İlginizi Çekebilir:  Vitamin Ustalığı Sağlıklı Yaşam İçin Besin Alanında Gezinme Rehberi

Barış Erdemir, Fejump.com'un kurucusudur ve spor ile sağlıklı yaşam konusundaki derin ilgisiyle tanınır. Spor bilimleri alanında edindiği bilgi birikimini, blogunda paylaştığı içeriklerle geniş bir kitleyle buluşturur. Barış, sporun her alanında kendini geliştirmeyi ve insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaçlayan tutkulu bir profesyoneldir.

  • Toplam 158 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Akıllı Beslenmenin Bilimi Nutrigenomik Açığa ÇıktıGenleriniz ve yediğiniz yiyeceklerin sağlığınızı ve refahınızı etkileme şekli.

Yiyecek İçecek 3 hafta önce

İçindekilerNutrigenomik’in YararlarıNutrigenomik UygulamalarıNutrigenomiğin GeleceğiSıkça Sorulan SorularNutrigenomik Nelerdir?III. Nutrigenomiğin ÖnemiIV. Nutrigenomik Iyi mi Çalışır?V. Nutrigenomiğin YararlarıVI. Nutrigenomiğin SınırlamalarıVII. Nutrigenomiğin UygulamalarıVIII. Nutrigenomiğin GeleceğiIX. Nutrigenomik, genlerimizin yediğimiz yiyeceklerle iyi mi etkileşime girdiğinin incelenmesidir. Nispeten yeni bir inceleme alanıdır, sadece daha iyi sıhhat için iyi mi besleneceğimize dair anlayışımız üstünde şimdiden büyük bir etkiye haizdir. Nutrigenomik araştırmaları, genlerimizin yemekleri iyi mi sindirdiğimiz, vücudumuzun gıdaları iyi mi kullandığı ve değişik yemeklere iyi mi reaksiyon verdiğimiz hikayesinde bir rol oynadığını göstermiştir. Bu data, rejimlerimizi kişiselleştirmemize ve bireysel gereksinimlerimize en müsait halde beslenmemize destek olabilir. Mesela, birtakım insanoğlu muayyen yemeklere ötekilerden daha hassas olabilir. Nutrigenomik araştırmaları bu yemekleri belirlememize ve bunlardan kaçınmamıza destek olabilir. Öteki insanoğlu, genleri üstünde yararlı tesirleri olduğu malum muayyen yemekleri daha çok yemekten yarar görebilir. Nutrigenomik hala genç bir inceleme alanıdır, sadece bizlere besin ve sıhhat arasındaki ilişkiye dair kıymetli içgörüler sağlamaktadır. Nutrigenomik anlayışımız arttıkça, daha iyi sıhhat için daha etken beslenme yolları […]

Besleyici Sağlık Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenilir

İçindekilerII. Besinler ve ÖnemiKafi gıda iyi mi alınır?IV. Gıda eksiklikleri ve tesirleriV. Rahatsızlıkların önlenmesinde besinlerin göreviVI. Sağlıklı beslenmenin önemiVII. Sağlıklı beslenmeye yönelik ipuçları Sağlıklı bir rejim, vücuda muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve patates şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Tereyağı, yağlar ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar. Sağlıklı bir rejim yürütmek sıhhatli bir kiloyu korumaya, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir. Sağlıklı beslenmek için birtakım ipuçları: Bol bol meyve ve sebze tüketin. […]

Besin Devrimi Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendiriyor – Optimum Sağlık İçin Beslenme Rehberi

İçindekilerII. Besin devrimi nelerdir?IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir?V. Besin devriminin zorluklarıVI. Besin devriminin başarı öyküleriVII. Besin devriminin geleceğiBesin devrimi için kaynaklarIX. II. Besin devrimi nelerdir? III. Besin devriminin yararları IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir? V. Besin devriminin zorlukları VI. Besin devriminin başarı öyküleri VII. Besin devriminin geleceği VIII. Besin devrimi için kaynaklar IX. Sıkça Sorulan Sorular LSI Anahtar Sözcükleri Yanıt esenlik kaderi Besin Devrimi: Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendirmek, nörolog ve yazar David Perlmutter’ın bir kitabıdır. Kitap, beslenmenin sağlığımız için önemi ve rahatsızlıkları önlememize ve tedavi etmemize iyi mi destek olabileceği hakkındadır. gıda devrimi Besin devrimi, işlenmiş besinlerden uzak durup, tüm ve işlenmemiş besinleri tüketmenin önemine odaklanan beslenmeye dair yeni bir fikir biçimidir. beslenme Beslenme, vücudun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. sağlığı tekrar şekillendirmek Sağlığınızı tekrar şekillendirmek, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmek için hayat tarzınızda […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele