Halk Sağlığı Tabağı Herkes İçin Dengeli Bir Beslenme Yaklaşımı

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi Public Health Plate, insanların daha sıhhatli yemek seçimleri yapmasına destek olmak için tasarlanmış bir beslenme rehberidir. Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi’ne dayanır ve yaş, cinsiyet ya da aktivite seviyesinden bağımsız olarak bütün insanların gereksinimlerini karşılayan dengeli bir diyetin iyi mi oluşturulacağına dair informasyon sağlar. Halk Sağlığı Tabağı beş gıda grubuna ayrılmıştır: meyveler, sebzeler, tahıllar, protein ve süt ürünleri. Her gıda grubu değişik bir renkle temsil edilir ve tabağın her bölümünün boyutu, her gıda grubundan her gün yenmesi tavsiye edilen miktarı yansıtır. Public Health Plate, insanların daha sıhhatli yemek seçimleri yapmasına destek olabilecek sıradan ve takip etmesi rahat bir rehberdir. Rejimlerini ve genel sağlıklarını iyileştirmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır. Halk Sağlığı Plakası ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki internet sayfasını ziyaret edin: https://www.cdc.gov/nutrition/healthy-eating/plate-guide.” rel=”nofollow” Antet Özellikler Dengeli beslenme Bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler ihtiva eder Beslenme Vücudunuzun yemekleri muntazam bir halde […]

Halk Sağlığı Tabağı Herkes İçin Dengeli Bir Beslenme Yaklaşımı

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

Public Health Plate, insanların daha sıhhatli yemek seçimleri yapmasına destek olmak için tasarlanmış bir beslenme rehberidir. Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi’ne dayanır ve yaş, cinsiyet ya da aktivite seviyesinden bağımsız olarak bütün insanların gereksinimlerini karşılayan dengeli bir diyetin iyi mi oluşturulacağına dair informasyon sağlar.

Halk Sağlığı Tabağı beş gıda grubuna ayrılmıştır: meyveler, sebzeler, tahıllar, protein ve süt ürünleri. Her gıda grubu değişik bir renkle temsil edilir ve tabağın her bölümünün boyutu, her gıda grubundan her gün yenmesi tavsiye edilen miktarı yansıtır.

Public Health Plate, insanların daha sıhhatli yemek seçimleri yapmasına destek olabilecek sıradan ve takip etmesi rahat bir rehberdir. Rejimlerini ve genel sağlıklarını iyileştirmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır.

Halk Sağlığı Plakası ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki internet sayfasını ziyaret edin:

https://www.cdc.gov/nutrition/healthy-eating/plate-guide.” rel=”nofollow”

Antet Özellikler
Dengeli beslenme Bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler ihtiva eder
Beslenme Vücudunuzun yemekleri muntazam bir halde kullanabilme dönemi
Halk sağlığı Bir camianın sağlığını koruma ve iyileştirme bilimi
Sıhhatli beslenme Sıhhatli hayatı destekleyen besin seçimleri yapmak
Gıda piramidi Sıhhatli bir beslenmede bulunması ihtiyaç duyulan değişik besinlerin oranlarını yayınlayan bir diyagram

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

II. Beslenme Nelerdir?

Beslenme, vücudunuzun muntazam emek vermesi için yemekleri alıp kullanma sürecidir. Enerji elde eden, dokuları meydana getiren ve vücut süreçlerini düzenleyen besinlerdeki maddeler olan besinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizmasını ihtiva eder.

Besinler iki ana kategoriye ayrılır: makro besinler ve mikro besinler. Makro besinler büyük miktarlarda gereklidir ve karbonhidratlar, proteinler ve yağlar ihtiva eder. Mikro besinler daha azca miktarlarda gereklidir ve vitaminler, mineraller ve su ihtiva eder.

Dengeli bir rejim, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu her besinden doğru oranda elde eden bir rejimdir. Dengeli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.

III. Beslenme Nelerdir?

Beslenme, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları alıp kullandığı süreçtir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder.

Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve meyve şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücudunuz için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Yağlar, tereyağı ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar.

İlginizi Çekebilir:  Hidrasyon Senfonisi Suyun Gücüne Müzikal Bir Saygı Duruşu

Sıhhatli bir rejim yiyecek genel sağlığınız ve refahınız için önemlidir. Sıhhatli bir rejim bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler ihtiva eder. Ek olarak bol bol meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder.

IV. Değişik Beslenme Türleri

Her biri insan rejiminin muayyen bir yönüne odaklanan birçok değişik beslenme türü vardır. En yaygın beslenme türlerinden bazıları şunlardır:

  • Makrobesinler

  • Mikro besinler

  • Fonksiyonel gıdalar

  • Gıda takviyeleri

  • Rejim takviyeleri

Her beslenme türü sıhhatli bir vücudu korumada mühim bir rol oynar. Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar şeklinde makro besinler vücuda enerji sağlar. Vitaminler ve mineraller şeklinde mikro besinler muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Fonksiyonel gıdalar temel beslenmenin ötesinde esenlik faydaları elde eden gıdalardır. Gıda takviyeleri ve rejim takviyeleri, noksan olabilecek gıdaları sağlamak için düzgüsel rejime ayrıca alınan ürünlerdir.

Hiç bir tek tip beslenmenin vücudun gerekseme duyduğu bütün gıdaları sağlayamayacağını belirtmek önemlidir. Sıhhatli bir rejim, bütün gıda gruplarından muhtelif yemekleri içeren bir rejimdir. Sıhhatli bir rejim uygulayarak, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları aldığından güvenilir olabilirsiniz.

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

V. Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır

Sıhhatli bir rejim, vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Sıhhatli bir rejim ek olarak bol bol meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder.

Sıhhatli beslenmek için şunları yapmalısınız:

  • Muhtelif meyve, sebze ve tam tahılları tercih edin.
  • Doymuş ve trans yağ alımınızı sınırlayın.
  • Yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
  • İlave şeker tüketiminizi sınırlayın.
  • Bolca su için.

Sıhhatli beslenme ile alakalı daha çok informasyon edinmek için Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi’ne başvurabilirsiniz.

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

VI. Muayyen Durumlarda Beslenme

Her yaştan insanı etkileyebilecek muhtelif beslenme koşulları vardır. Bu koşullar hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve bu tarz şeyleri tedvir etmek için değişik beslenme değişimleri gerekebilir. En yaygın beslenme koşullarından bazıları şunlardır:

  • Aşırı kiloluluk
  • Cılız
  • Diyabet
  • Kalp hastalığı
  • Kanser
  • Böbrek hastalığı
  • Gastrointestinal bozukluklar
  • Yeme bozuklukları

Şayet beslenme sorununuz var ise, durumunuzu yönetmenize ve sıhhatli kalmanıza destek olabilecek kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmek için doktorunuzla ya da yetkili bir diyetisyenle çalışmanız önemlidir.

Halk Sağlığı Tablosu: Herkes İçin Beslenme Dengesi

VII. Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme

Hamilelik ve emzirme, bir kadının beslenme gereksinimlerinin arttığı zamanlardır. Hem annenin aynı zamanda bebeğin gerekseme duyduğu gıdaları aldığından güvenilir olmak için bu dönemlerde sıhhatli bir rejim yapmak önemlidir.

Hamilelik esnasında bir kadının kalori ihtiyacı günde ortalama 300 kalori artar. Bu extra kaloriler meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein şeklinde sıhhatli yemeklerden gelmelidir. Ek olarak bolca sıvı, bilhassa su içmek de önemlidir.

Emziren hanımefendilerin günde extra 500 kalori alması icap eder. Bu extra kaloriler sıhhatli yemeklerden de gelmelidir. Emziren bayanlar ek olarak bolca sıvı, bilhassa su içmelidir.

İlginizi Çekebilir:  Besleyici Sağlık Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenilir

Hamilelik ve emzirme döneminde sıhhatli bir beslenme hem annenin aynı zamanda bebeğin sağlığını iyileştirmeye destek olabilir. Ek olarak erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebek ölümleri şeklinde komplikasyon riskini azaltmaya da destek olabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde sıhhatli beslenmeye yönelik birtakım ipuçları:

  • Muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı mamüller tüketin.
  • Balık, tavuk ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
  • Doymuş ve trans yağ alımınızı sınırlayın.
  • Azca yağlı süt ürünlerini tercih edin.
  • İlave şeker tüketiminizi sınırlayın.
  • Bolca sıvı tüketin, bilhassa su.

Hamilelik ya da emzirme döneminde beslenme ihtiyaçlarınızla alakalı herhangi bir sorunuz var ise doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşün.

Çocuklar ve Ergenler İçin Beslenme

Evlatların ve gençlerin muntazam bir halde büyümeleri ve gelişimleri için iyi beslenme şarttır. Sıhhatli bir rejim, evlatların sıhhatli bir kiloyu korumak, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve okulda iyi performans işaret etmek için gerekseme duydukları gıdaları sağlar.

İşte ebeveynlerin çocuklarına sıhhatli beslenme hikayesinde verebileceği birtakım ipuçları:

  • Her öğünde muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar servis edin.
  • Çocuğunuzun beslenmesinde sağlıksız yağların, şekerli içeceklerin ve işlenmiş gıdaların miktarını sınırlayın.
  • Çocuğunuzu her gün kahvaltı oluşturmaya teşvik edin.
  • Yiyecek vakitlerini aile etkinliği haline getirin.
  • Çocuğunuzla sıhhatli beslenmenin önemi ile alakalı konuşun.

Çocuk ve ergen beslenmesi ile alakalı daha çok informasyon için aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:

IX. Yaşlı Yetişkinler İçin Beslenme

İnsanlar yaşlandıkça beslenme gereksinimleri değişmiş olur. Bu, iştah azalması, metabolizmadaki değişimler ve kronik rahatsızlık riskinin artması şeklinde bir takım faktörden doğar.

Yaşlı yetişkinlerin sıhhatli kalmak için gerekseme duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller dahil olmak suretiyle kafi gıda aldıklarından güvenilir olmaları icap eder. Ek olarak bolca sıvı içerek susuz kalmamaları icap eder.

Yaşlı yetişkinlere has beslenme endişelerinden bazıları şunlardır:

  • İştah azalması
  • Metabolizmadaki değişimler
  • Kronik rahatsızlık riskinin artması
  • Azalmış gıda emilimi
  • Düşme riskinin artması

Yaşlı yetişkinler, hususi beslenme gereksinimleri ile alakalı doktorları ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşmelidir. Ek olarak aşağıdaki internet sitelerinde faydalı bilgiler bulabilirler:

S1: Dengeli beslenme nelerdir?

Dengeli bir rejim, vücuda muntazam emek vermesi için gerekseme duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, protein, yağ, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Dengeli bir rejim ek olarak bütün gıda gruplarından muhtelif yemekleri ihtiva eder.

S2: Sıhhatli beslenmenin yararları nedir?

Sıhhatli bir rejim yiyecek genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir. Sıhhatli bir rejim kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya destek olabilir. Sıhhatli bir rejim ek olarak sıhhatli bir kiloyu korumaya, ruh halini iyileştirmeye ve enerji seviyelerini artırmaya destek olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Genetik Menünüz Sağlıklı Yaşam İçin Nutrigenomik Stratejilerini Keşfedin

S3: Dengeli bir beslenme iyi mi oluşturabilirim?

Dengeli bir rejim oluşturmanın birçok yolu vardır. Bir yol, Amerikalılar İçin Beslenme Kılavuzlarını takip etmektir. Amerikalılar İçin Beslenme Kılavuzları, her gün her gıda grubundan ne kadar yenmesi gerektiği hikayesinde tavsiyeler sunar. Dengeli bir rejim oluşturmanın bir öteki yolu da öğünlerinize muhtelif meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler eklediğinizden güvenilir olmaktır. Ek olarak gün süresince sıhhatli atıştırmalıklar ve içecekler de seçebilirsiniz.

Barış Erdemir, Fejump.com'un kurucusudur ve spor ile sağlıklı yaşam konusundaki derin ilgisiyle tanınır. Spor bilimleri alanında edindiği bilgi birikimini, blogunda paylaştığı içeriklerle geniş bir kitleyle buluşturur. Barış, sporun her alanında kendini geliştirmeyi ve insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunmayı amaçlayan tutkulu bir profesyoneldir.

  • Toplam 161 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Akıllı Beslenmenin Bilimi Nutrigenomik Açığa ÇıktıGenleriniz ve yediğiniz yiyeceklerin sağlığınızı ve refahınızı etkileme şekli.

İçindekilerNutrigenomik’in YararlarıNutrigenomik UygulamalarıNutrigenomiğin GeleceğiSıkça Sorulan SorularNutrigenomik Nelerdir?III. Nutrigenomiğin ÖnemiIV. Nutrigenomik Iyi mi Çalışır?V. Nutrigenomiğin YararlarıVI. Nutrigenomiğin SınırlamalarıVII. Nutrigenomiğin UygulamalarıVIII. Nutrigenomiğin GeleceğiIX. Nutrigenomik, genlerimizin yediğimiz yiyeceklerle iyi mi etkileşime girdiğinin incelenmesidir. Nispeten yeni bir inceleme alanıdır, sadece daha iyi sıhhat için iyi mi besleneceğimize dair anlayışımız üstünde şimdiden büyük bir etkiye haizdir. Nutrigenomik araştırmaları, genlerimizin yemekleri iyi mi sindirdiğimiz, vücudumuzun gıdaları iyi mi kullandığı ve değişik yemeklere iyi mi reaksiyon verdiğimiz hikayesinde bir rol oynadığını göstermiştir. Bu data, rejimlerimizi kişiselleştirmemize ve bireysel gereksinimlerimize en müsait halde beslenmemize destek olabilir. Mesela, birtakım insanoğlu muayyen yemeklere ötekilerden daha hassas olabilir. Nutrigenomik araştırmaları bu yemekleri belirlememize ve bunlardan kaçınmamıza destek olabilir. Öteki insanoğlu, genleri üstünde yararlı tesirleri olduğu malum muayyen yemekleri daha çok yemekten yarar görebilir. Nutrigenomik hala genç bir inceleme alanıdır, sadece bizlere besin ve sıhhat arasındaki ilişkiye dair kıymetli içgörüler sağlamaktadır. Nutrigenomik anlayışımız arttıkça, daha iyi sıhhat için daha etken beslenme yolları […]

Besleyici Sağlık Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenilir

İçindekilerII. Besinler ve ÖnemiKafi gıda iyi mi alınır?IV. Gıda eksiklikleri ve tesirleriV. Rahatsızlıkların önlenmesinde besinlerin göreviVI. Sağlıklı beslenmenin önemiVII. Sağlıklı beslenmeye yönelik ipuçları Sağlıklı bir rejim, vücuda muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Karbonhidratlar vücudun ana enerji deposudur. Ekmek, makarna, pirinç ve patates şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir. Et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuruyemiş şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar da vücut için gereklidir sadece ölçülü tüketilmelidirler. Tereyağı, yağlar ve yağlı etler şeklinde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunurlar. Sağlıklı bir rejim yürütmek sıhhatli bir kiloyu korumaya, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel esenlik ve refahı iyileştirmeye destek olabilir. Sağlıklı beslenmek için birtakım ipuçları: Bol bol meyve ve sebze tüketin. […]

Besin Devrimi Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendiriyor – Optimum Sağlık İçin Beslenme Rehberi

İçindekilerII. Besin devrimi nelerdir?IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir?V. Besin devriminin zorluklarıVI. Besin devriminin başarı öyküleriVII. Besin devriminin geleceğiBesin devrimi için kaynaklarIX. II. Besin devrimi nelerdir? III. Besin devriminin yararları IV. Besin devrimi iyi mi benimsenir? V. Besin devriminin zorlukları VI. Besin devriminin başarı öyküleri VII. Besin devriminin geleceği VIII. Besin devrimi için kaynaklar IX. Sıkça Sorulan Sorular LSI Anahtar Sözcükleri Yanıt esenlik kaderi Besin Devrimi: Sağlık Kaderinizi Yeniden Şekillendirmek, nörolog ve yazar David Perlmutter’ın bir kitabıdır. Kitap, beslenmenin sağlığımız için önemi ve rahatsızlıkları önlememize ve tedavi etmemize iyi mi destek olabileceği hakkındadır. gıda devrimi Besin devrimi, işlenmiş besinlerden uzak durup, tüm ve işlenmemiş besinleri tüketmenin önemine odaklanan beslenmeye dair yeni bir fikir biçimidir. beslenme Beslenme, vücudun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. sağlığı tekrar şekillendirmek Sağlığınızı tekrar şekillendirmek, genel esenlik ve refahınızı iyileştirmek için hayat tarzınızda […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele